Nenávist vůči Romům je pochopitelná, ne však omluvitelná

K napsání tohoto kontroverzního článku mě vedli diskutéři zastupující „většinu“ z novinky.cz.  A opravdu za něj neočekávám ovace (ba naopak, ale co... karmyhonících článků na toto téma jsem už přesycen), přesto se hodlám vyjádřit k této otázce, neboť mě naprosto znechucuje postoj dnešní majority.

A co mě tedy tak rozhořčilo? Schvalování smrti někoho, koho diskutéři nemohou znát, za okolností, které jsou jim neznámé. Tento soud, tolik kritizovaný intelektuály všech dob, dnes de facto majorita vyžaduje. A co je na tom nejzajímavější? Stejně jako nenávist vůči politikům i nenávist vůči Romům spojuje Český národ podobně jako úspěch v hokeji. Je to smutné a je to pravdivé. Beze všech okolků se tohle to dá nazvat schvalováním genocidy. A o to smutnější je to, že lid neuvědomujíc si ohrožení základních svobod tohle to vyžaduje. Stejně jako před nástupem Hitlera se i dnes v globálním měřítku vytváří nebezpečné prostředí pro šíření extrémistických názorů. A věřím, že během krátké doby si i Breivik zaslouží majoritní titul národního hrdiny.

Dnešní přístup k Romské otázce se dá jednoduše definovat jediným příkladem: I veřejnoprávní média bez jakéhokoli vyšetřování uvěřily klukovi jeho napadení Romy a ten se stal okamžitě symbolem vzdoru proti nepřizpůsobivé menšině. Co naplat, že si všechno vymyslel – O tom už nikdo blogy plné odpuštění nepsal.

Další příkladem jsou řetězové hoaxy prohlašující, že někdo viděl Romy neplatit v lékárnách a podobné nesmysly. Za tím nevidím nic jiného než účelné popuzování majority vůči Romům. Proč? Jednoduše proto, že každý by pak byl ochoten vzdát se několika svých práv za vyřešení této otázky. Druhým důvodem je i odvádění pozornosti od mnohem větších kauz, které ruinují nejen náš stát, ale i svět takový, jak jej známe. (Stejně jako se v historii už mnohokrát stalo, samozřejmě většinou na jiné téma.)

Na otázky typu: jak bys to řešil ty, ty pseudohumanisto? Odpovídám:

1)      I když mám s Romy pár osobních neshod, domnívám se, že zabíjet někoho kvůli rase je stejně nestydné jako zabíjení někoho za ztotožnění se s nějakým názorem – z toho vyplývá i má benevolentnost vůči diskutujícím a především i nesouhlas s cenzurou „špatných“ názorů. Jsem proto si je přečíst, i když s nimi nemusím souhlasit.

2)      Nemá cenu nadávat na politiky a Romy. Nadávejme na sebe, že schvalujeme tento systém, který umožňuje politikům tunelovat státní kasu a živí Romy. Pro vyřešení této otázky je potřeba nejprve změnit systém – a to spíše tím směrem, že se zaměříme na mladší jedince. Dávky pro děti ano, ale jen těm matkám, které o své děti pečují a dávají je do škol – opravdu ne z důvodů intelektuálního rozkvětu Romů, nýbrž především proto, aby si byli Romové schopni osvojit alespoň základní aspekty dnešního světa a to aby byli schopni předat svým dětem. (Tyto instituce, podobné ZŠ, již stály mnoho peněz a dnes doopravdy existují, jen jim dnešní systém předurčil, aby zely prázdnotou.)

3)      A pokud je pseudohumanista ten, komu je proti srsti zabíjení bez soudu a znalostí okolností, komu se nelíbí nekritické myšlení a komu se nelíbí a priori nenávist vůči rase, invalidům či důchodcům, tak se hrdě hlásím k pseudohumanistům, protože humánní společnost by se měla od té zvířecí lišit mj. i v sociálních právech - a než si někdo usmyslí mě hodit ke komunistům, apeluji na něj, aby se trochu zamyslel - dokážete si představit lidskou společnost řídící se zákonem silnějšího?

Závěrem bych rád dodal, že nenávist vůči Romům je pochopitelná. Ať už z důvodu vlastních zkušeností, mediální zprofanovanosti, hromadným hoaxům, menší inteligenci či obyčejného držení tempa většiny. Nic z toho však tuto nenávist, umožňující vytvořit nejvhodnější podmínky pro objevení nového „vůdce“ vedoucího náš svět k lepším zítřkům, neomlouvá a zabitím několika Romů se situace nevyřeší... Buďme inteligentnější a řešme tuto problematiku (stejně jako ty ostatní, často mnohem důležitější) a nechme iluze plné šovinismu za sebou.

 

[Reakce na diskuzi pod tímto článkem: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/270675-policista-zastrelil-na-slovensku-tri-romy-pak-se-dobyval-do-domu-starostky.html]

Autor: David Lacko | sobota 16.6.2012 18:11 | karma článku: 22,73 | přečteno: 2976x