Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím si, že si pan autor na sebe vzal dost těžké téma, které je dvousečné a není černobílé...

1 0
možnosti

P15e81t52r 23H91á54l52a

31. 8. 2013 0:06

3+5=4+4. Tolik k vaší vizi rovnost = stejnost.

1 0
možnosti

"A jestli si jsou lidé rovni alespoň před tím zákonem? Znovu odpovídám – ne. To lidský a snad i mravní zákon, vytvořil systém, ve kterém má slabší šanci porazit silnějšího. To je solidarita, rovnost je uměle vytvořeným přeludem."

Vzhůru noví diktátoři, rekrutovaní z řad studentů psychologie!;-D

Přelud, snad, doufám, pomíjivý a názorově zlikvidovatelný, jete jenom a pouze vy, mladíku. Ale snad dospějete a srovná se vám to v hlavě, jinak bůh s námi, jak říkáme my, ateisté;-)

1 2
možnosti

Ale no tak, beru to jako vtip :-)

1 0
možnosti

Lídé jsou lidé a na tom nikdo nic nezmění. Hloupost jsou i národy. Národ Čechů například neexistuje. To si jen namlouváme nějaké dělení. Ani dělení lidí podle rasy nic neznamená ve vztahu ke kvalitě jedince. Hesla typu Čechy Čechům jsou již za hranicí značné pitomosti. Ale i pitomec je člověk.

Časem lidé určitě pochopí o co jde a nebo se vzájemně povraždí. I to je možné.

1 0
možnosti
Foto

Časem lidé určitě pochopí, o co jde A vzájemně se povraždí.

0 0
možnosti
Foto

Přikláním se k názoru, že spíš nejsme stejní. Každý z nás má svou životní cestu. Faktem možná je, že se podle prostředí, ve kterém se vyvíjíme nějak sociologicky dělíme a uctíváme trochu jiné hodnoty. Určitě o tom budete v životě ještě moc přemýšlet a jak budete procházet zkušenostmi, tak se budete posouvat:)

1 0
možnosti

Samozřejmě, lidé si nejsou rovní. Někteří jsou urození a jiní jsou rabové. Králové jsou dokonce přímými potomky Bohů.

0 0
možnosti

Pletete si rovnost se stejností. Že nejsme oba stejní neznamená, že si nejsme lidsky rovni třeba v právu vybrat si povolání. Taky je úsměvné, jak se stavíte do role arbitra toho, jak je který člověk hodnotný. Váš filozofický výklad světa pak už je docela groteska. Přiznáváte vůbec lidem právo na odlišný názor? Tváříte se jako ultraliberál, ale máte docela autoritativní uvažování.. :-/

12 1
možnosti

Netvrdím, že částečně nesouhlasím, ale v politické filosofii neznamená rovnost nikdy stejnost. Problém je, že vámi popsaná nerovnost je kosmetická a je fakticky rovností. Pokud ovšem poběžíte po čtyřech a druhý poletí stíhačkou, pak jde o krajní nerovnost, které jsme svědkem v naší společnosti. Přírodu bych sem netahal, člověku je dáno i sociální uvažování, které je taky dáno přírodou. Lidský pokrok je v podstatě bojem proti přírodě. Jinak nezbývá, než u vědomí nerovnosti lidí schválit otrokářství nebo nevolnictví. Rovni si nejsme ve smyslu Pol Pota nebo Maa, jinak si rovni jako lidské bytosti jsme - ve smyslu metafyzickém, což odráží můj světonázor ;-).

2 0
možnosti
Foto

Lidé si nejsou rovni. Jediná rozumná solidarita spočívá ve snaze zajistit všem zdravým stejnou pozici na startovní čáře. Pak zbyde dostatek prostředků na pomoc nemocným.

1 0
možnosti

to je otázka míry.. Pozice na startovní čáře být stejná nemůže nikdy.

1 0
možnosti

Myslím, že se s tím dá obecně souhlasit, přestože je dokázaná sociální solidarita i u zvířat. Takže jen to, z nás lidi nedělá.;-)

0 0
možnosti

Ano, lidé si nejsou rovni. Jedině před Bohem, který soudí bez ohledu na úspěchy na Zemi. 

Bohužel, sociální inženýrství přineslo úvahu o absolutní rovnosti a zapomnělo na schopnosti. 

Jenže na druhou stranu celé dějiny člověka je zde určitá solidarita, který pomohla lidstvu přežít. Takže ten schopný by nebyl nic, kdyby neměl kolem sebe ty méně schopné,stejné jako ti méně schopní by nepřežili, kdyby je nevedl ten schopný. Jsou to dvě nádoby s vodou.

2 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3559x
Psycholog, vědec. Mé popularizační články lze nalézt na webu K zamyšlení. Odborné publikace jsou na mém osobním webu.

Oblíbené stránky