Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Littera scripta manet aneb úvaha o dnešní dogmatizované realitě

Littera scripta manet. (Co je psáno, to je dáno.; Napsané dílo zůstává.)   „Psaní je jediný zločin, při němž se pachatel snaží zanechat stopy.“ Gabriel Laub

Littera scripta manet.

(Co je psáno, to je dáno.; Napsané dílo zůstává.)

 

Psaní je jediný zločin, při němž se pachatel snaží zanechat stopy.“

Gabriel Laub

 

Rozhodl jsem se, že nebudu vyvracet platnost ani jednoho ze dvou nabídnutých tvrzení, protože mi to přijde docela jednoduché a nevidím žádný aspekt, který by nějak bránil v jejich vyvrácení. Naopak. Budu se zabývat okolnostmi, za kterých tato tvrzení platí. A jelikož u tématu „Největší havárie je srážka s blbcem.“ mi přijde odpověď opět evidentní – tvrzení platí pouze tehdy, jste-li blbcem Vy sami – vybral jsem si květnatější a abstraktnější rčení „Co je psáno, to je dáno.“.

 

Byť se chci zabírat okolnostmi platnosti tohoto rčení, nehodlám komplexně vzít v úvahu veškeré dogmata a lži – ať už náboženské a válečné, či později socialistické a totalitní – ale chci se zaměřit na to nejaktuálnější a vzít si na paškál propagandy dneška – tisk, média, oficiální zprávy a prohlášení, proslovy i cenzuru. (Cenzura je paradoxně taky formou propagandy.)

Prvně je ale potřeba ujasnit si pár pojmů, které nebudeme vyvracet a které se tak stanou našimi podpůrnými sloupy. V úvaze nejspíš chvilkami sklouznu k filosofii (ne příliš často, jelikož jsem si vybral tu méně kýčovitou část rčení), především však nejspíš skončím u politologie a dnešní společnosti.

Prvním pojmem je „psáno“ – V našem kontextu to znamená širší pojetí veškeré liturgie a administrativy. Tedy veškerá média, veškeré zpravodajství, veškeré magazíny a časopisy, ale i veškeré projevy, označení, nepatrné zprávy, dokonce i cenzuru v podobě promlčení důležitých věcí.

Druhým pojmem je „dáno“ – To je vlastně vše, co se děje. Jinak řečeno je to vše v co se věří, že se to děje. Paradoxně tedy neaplikujeme rčení na úvahu - v pravém slova smyslu - na existenci, nýbrž na bizardní mediální reality, které nám dnes určují, co máme vidět a co ne. A čím víc lidí nevidí skrze tuto oponu, tím se ta opona stává mohutnější a je mnohem obtížnější prozkoumat pravdu.

Logicky dalším avšak složitějším pojmem je realita – Co je tedy realitou, skutečností, pravdou? Psychologie i kvantová fyzika se shodují, že realita není stabilní a trvalá, že je ovlivněna neznámými faktory a především, že může být ovlivněna či dokonce změněna i nátlakem psychiky – v našem případě davové. Jsem zastáncem názoru, že neexistuje objektivita a naprosto vše je subjektivní. Existuje právě tolik realit, pravd, verzí dobra a zla či materiálních existencí jako žije, žilo a bude žít lidí na Zemi. A čím více lidí je přesvědčeno o určité společné realitě, tím více je ta realita vnímána jako existenční a skutečná. Bohužel, majorita se většinou mýlí, je lehce zmanipulovatelná, nevzdělaná a nekritická. Nemá smysl jít do podrobnějších detailů a používat jako důkazy spousty pojmů. Přeskočím rovnou k základnímu problému.

Veškeré naše vnímání je ovlivněno reklamou a podbízivou propagandou, kterou slýcháváme a vídáváme všude, kde se hneme a za všech situací, které zažíváme. A to není ani trošičku paranoidní názor. Jedním příkladem za všechny jsou české zpravodajské deníky a komerční informační kanály, které sleduje většina obyvatel. V hlavním vysílacím čase se promítají oddechové trable jedné paní domácí z jedné malebné české vesničky, zatímco opravdové problémy jsou jednoduše zatajeny. Až příliš často nám v TV hrála pohádka o nevýdělečném bojování proti nelidskému diktátorovi v Libyi, nenásilné dosazováním demokracie v Egyptě, či bankrotu Řecka způsobeného krátkou pracovní dobou, které sloužilo především k postrašení obyvatel. O revoluci na Islandu jsme však neslyšeli nikde…

Ještě před 30 lety žili lidé v dobách totality. Dnes žijí v rádoby demokracii, v nefungujícím kapitalismu a v mediální totalitě, ze které se neumí probudit. Neustále tvrdím, že „v dobách totality si lidé byli aspoň vědomi své nesvobody“. Ti, co na tom vydělávají, sprostě spoléhají na unavenost lidí. Většina bohužel půl dne pracuje a když přijde z práce, pustí si komerční zprávy a pak nejlíp nějaký duchaplný nekonečný seriál, u kterého může „vypnout“.  A zrovna takové „aktivisty“ a voliče teď nepotřebujeme. Pak totiž stačí, aby přišel nějaký pan „Hodný a Netoužící po moci“ a většina obyvatel mu jednoduše skočí na špek. Takovýchto je většina a takovýto nemají šanci prokouknout oponou. A dokud oponu neprokoukne majorita, nebude existovat nic jiného, než zmanipulovaná realita, která potvrzuje tvrzení  „co je psáno, to je dáno“. Tudíž se vlastně fikce stává skutečností, lež pravdou a realita je taková, jakou ji chtějí mít vládnoucí garnitury. A odsuď je už jenom malý krůček k označení alternativního způsobu smýšlení za konspirační či dokonce teroristický.

A to ještě není vše. Jelikož se do podvědomí lidí poslední dobou vnukává čím dál častěji myšlenka, že „něco je špatně“, radikálně se zvýšil počet hoaxu, lživých a matoucích zpráv, milosrdných reformátorů, všeho-kritiků a skeptiků, ale i fanatických sekt. Proč? Vysvětlení je prosté. Když člověk celý život žijící ve lži začne o té lži pochybovat a hledat alternativní vysvětlení, tak opět přestane myslet kriticky a - jako tonoucí se chytá stébla – nachytá se na první nepodložené vysvětlení, ke kterému se často i fanaticky upne. Jeden příklad z Českých dějin. Po revoluci český národ – 40 let žijící ve lži – tupě vzhlížel k Americe a dobrovolně naskočil na poslední zastávce do vlaku, který neustále zrychloval a zapomínal při tom stavět koleje…

 

Ale svět není černobílý. Neexistují jen dva názory, neexistuje pouze pravda a lež či pouze dva životní postoje. Stejně jako neexistuje jen nebe a peklo nebo dobro a zlo. Veškerá demagogie typu „Buď jsi s námi, nebo jsi proti nám.“ je přežitek a díky internetu si každý může všechny zdroje ověřovat do nekonečna a obětovat x hodin pátráním po pravdě. Pardon, pravda je to v co věří nejvíc lidí a dokud většina nezačne pátrat po pravdě tak – hledači pravdy – budou stále jenom bláhovými snílky, konspirátory, teroristy a rádoby intelektuály kritizující systém po zakouřených pajzlech v celém Česku. A možná je to dobře. Možná je veškerá snaha o změnu zbytečná a snaha o prozření nesmyslná. Jelikož – jak jsme si ujasnili výše- bychom pátrali pouze po lžích. A možná taky vůbec nemá smysl snažit se vyjít z davu a nebýt tak pouhou ovcí. Ale co když ne? Co když se menšina nemýlí a většina ano? Co když doopravdy žijeme v mediální realitě ovládanou vládnoucími vrstvami a privilegovanými majetníky? Co když všechno není takové, jaké se na první pohled zdá být?

Autor: David Lacko | čtvrtek 12.1.2012 19:33 | karma článku: 13,81 | přečteno: 955x
  • Další články autora

David Lacko

Altruismus: Proč si pomáháme?

Co nás vede k tomu, abychom si pomáhali? Proč někdy pomůžeme a jindy ne? Je náš altruismus motivován egoismem? Mohou jednat altruisticky také zvířata? A existuje vůbec neegoistický altruismus?

10.2.2016 v 19:04 | Karma: 11,73 | Přečteno: 365x | Společnost

David Lacko

Skupinová polarizace: Proč se společnost radikalizuje?

Populárně-naučný článek z oblasti psychologie týkající se jevu skupinové polarizace nejenom v kontextu aktuální migrační krize, který se snaží zodpovědět na otázku, proč má společnost a společenská diskuze tendenci se polarizovat.

9.2.2016 v 10:38 | Karma: 10,46 | Přečteno: 439x | Společnost

David Lacko

Luciferův efekt: Proč se z dobrých lidí stávají lidé zlí?

Zlo vídáme všude, kde se podíváme. Lidská historie je ho plná. A dějiny minulého století zvláště – a upřímně, ani 21. století nemá nakročeno nejlépe.

13.7.2015 v 19:37 | Karma: 21,15 | Přečteno: 1305x | Ostatní

David Lacko

Poslušnost vůči autoritě: Proč lidé zabíjejí na rozkaz?

Lidská historie je plná příkladů, kdy slušní, normální a povětšinou i hodní lidé zabijí někoho jiného.

11.7.2015 v 9:31 | Karma: 12,90 | Přečteno: 541x | Ostatní

David Lacko

Forerův efekt: Proč jsme ochotni zaplatit podvodníkům?

Lidé vždycky hledali něco, co je přesahovalo. Paranormální jevy se staly nedílnou součástí naší společnosti. Horoskopy vídáme na každém rohu.

6.7.2015 v 21:48 | Karma: 14,71 | Přečteno: 644x | Ostatní

David Lacko

Dunning-Krugerův efekt: Proč hlupák zůstává hlupákem

Většina lidí se domnívá, že je nadprůměrná. Některé zdroje ( Boyd, 2014) mluví dokonce až o 93 % populace, která se považuje za nadprůměrnou, i když je logické, že je to statisticky nemožné.

5.7.2015 v 12:17 | Karma: 28,83 | Přečteno: 1399x | Ostatní

David Lacko

Právo na smrt jako druhá strana mince práva na život

Právo na život je něčím nediskutovatelným. Všichni ho máme. Právo na smrt jako naopak něco velice kontroverzního. Vlastně nemáme možnost legálně, svobodně a bez následků spáchat sebevraždu. Není tenhle aspekt tak trochu k zamyšlení?

15.4.2014 v 18:48 | Karma: 19,12 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Svoboda v přetechnizovaném světě–čeká nás jako lidstvo apokalypsa?

Apokalypsa v podobě války strojů s lidskou rasou není nové téma. Varovali a stále před ní varují scifi autoři, představitelé cyberpunku, antiutopisté i filmoví režiséři. Obdobně jako u totalitních režimů však i jejich poselství zůstává pouze v rovině umělecké a jeho aktuálnost bývá přehlížena.

6.3.2014 v 22:11 | Karma: 8,00 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Anti-intelektualizace intelektuálního prostoru v médiích

Žijeme bezesporu době masových médií. Myslel-li si někdo, že je televizní mainstreamové zpravodajství přežitkem dvacátého století, mýlil se. Nejenom že taková média přežila, stala se silnějšími a přetransformovala se do internetových magazínů. Marketing se pomalu ale jistě stal oborem přítomnosti a sofistikovanost propagandy se markantně zvedá ze dne na den. Ať chceme nebo ne, jsme víceméně dennodenně masírování vlivem těchto médií. Jaké triky na nás tedy používají?

28.2.2014 v 15:41 | Karma: 8,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Média

David Lacko

Sociální sítě – fenomén 21. století aneb Facebook slaví deset let

Dnes je to přesně deset let, co funguje největší sociální síť na světě – Facebook. Jaký má dopad na nás samotné? Jak ovlivnil fenomén Facebooku existenci našeho světa? Proč je virtuální realita tak lákavá? Hrozí nám v ní nějaké nebezpečí?

4.2.2014 v 15:43 | Karma: 11,95 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Média

David Lacko

Kněz-psycholog mluví o víře, církvi, celibátu, islamizaci a pekle

Mgr. Pavel Moravec studoval teologii v Římě a dnes je knězem farnosti v Ostravě-Pustkovci. Od loňského roku je také díky studiu na Masarykově Univerzitě psychologem a je autorem knihy Mozaika – Úvahy pramenící z hledání odpovědí na provokující otázky.

20.1.2014 v 19:43 | Karma: 16,62 | Přečteno: 1627x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Příliš mnoho islamismu, příliš mnoho anti-islamismu

Evropa je ve stádiu, kdy si ve své otevřenosti, humanismu, globalizaci, multikulturalismu a toleranci musí dřív nebo později položit otázky ohledně své vlastní identity, celistvosti své kultury a difůze kultur jiných. Konkrétně mám na mysli kulturu islámskou a problematiku – chcete-li – jakési islamizace Evropy. Některé státy to už udělaly, většinu to však teprve čeká...

17.12.2013 v 17:08 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Společnost

David Lacko

5 důvodů, proč stojí české školství za nic

Jedno moudré orientální přísloví praví: „Chcete-li porazit svého nepřítele, vychovejte jeho děti.“

29.11.2013 v 18:12 | Karma: 31,57 | Přečteno: 7540x | Diskuse| Společnost

David Lacko

24 let po revoluci jsme stále na začátku

17. listopad 1989. Symbolické datum. Sametová revoluce svrhla totalitní komunismus a nastolila svobodnou demokracii. Ale co když ne?

17.11.2013 v 16:30 | Karma: 14,83 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Strachem ohnutá záda – znamení doby

Stále častěji se setkávám s pesimistickým pohledem na společnost. Stále častěji slýchávám, že to přeci dříve nebylo. Nasranost, strach a černobílé brýle podporované mediální prostitucí mainstreanových zpravodajství charakterizují naší dobu. Staly se symbolem společenské nálady. Cikánský rasismus, důchodci nemají co do huby, obrovská nezaměstnanost, terorismus, hrozba islámu, zloději, kde se podíváš, vraždy na každém rohu, morálně zkažená mládež, ekonomická krize, co politik, to korupčník a třešničkou na dortu je stále častěji se opakované tvrzení, že už zase ryjeme držkou v zemi.

21.10.2013 v 17:45 | Karma: 18,95 | Přečteno: 681x | Diskuse| Společnost

David Lacko

3 stíny historie, které nám brání v porozumění dnešního světa

Stín historie je pojem metaforicky označující minulou skutečnost, jež se zachovala do doby aktuální a negativně ji ovlivňuje. Stíny historie se tak obvykle stávají okovy bránícími nám ve volném pohybu. Mnohem častěji ale zastupují funkci jakéhosi bizardního kaleidoskopu, jež nám deformuje realitu a vytváří nebezpečné iluze a omezující paobrazy. Většina těchto iluzí a paobrazů je specifická českému národu. Z velké části se na tom podílí neobvyklá historie Česka, nemalý podíl ale také nese i český charakter, jenž byl takovou historií formulován a jenž se nesmazatelně vryl do české sociální a politické kultury. A o takovýchto odrazech historie se chystám s lehkou nadsázkou psát.

25.9.2013 v 14:09 | Karma: 12,04 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Lidé si nejsou rovni. Rovnost neexistuje. Díkybohu.

"A každý, kdo káže opak, je buď hlupákem, demagogickým populistou, osvíceným idealistou nebo naivním filozofem..."

30.8.2013 v 17:01 | Karma: 21,90 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Společnost

David Lacko

Morální dekadence 21. století nebo přijmutí lidské přirozenosti?

Je dnešní morální svoboda osvobozujícím aspektem lidského chování, evolučním procesem myšlení nebo cestou do pekel? Je sexuální otevřenost a veřejná tolerance k ní zbůsobena ztrátou víry? Je morální úpadek, jež se začíná dostávat do našeho povědomí přirozený? V úvodu je člověk symbolicky přirovnán k Bohu přesně tak, jak to bylo popsáno ve Starém Zákoně a je proto úplně irelevantí, jestli jste křesťan, vyznavač Islámu, žid či ateista - Slova Bůh, božské apod. jsou myšlena především symbolicky a nekladou si za účel být striktně brána jako křesťanská a jsou proto psána kurzívou.

2.10.2011 v 22:49 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3559x
Psycholog, vědec. Mé popularizační články lze nalézt na webu K zamyšlení. Odborné publikace jsou na mém osobním webu.

Oblíbené stránky