Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Částečně souhlasím. Havlův režim vrhnul demokratizační proces o mnoho let zpět a zakonzervoval politické a mediální elity, které téměř 20 let utvářely oficiální propagandu. Propagandu, která byla a je velmi zkreslená a neobjektivní. Nicméně vše zdárně postupuje vpřed a doufám, že ještě před ekonomickým krachem zde demokracie bude.

0 1
možnosti
Foto

V mnohém souhlasím, ale je to poněkud zjednodušené. Demokracie je často vnímána jako systém umožňující svobodné volby. Pak bychom ji měli:-) Ale demokracie může mít mnoho podob, stupňů vývoje. Frustrace může způsobovat rezignaci, smíření s neuspokojivým stavem, a to je tichá cesta zpět. "Svobodně ."

1 0
možnosti
Foto

Nemohu souhlasit s tím, že k demokracii je možno dospět jedině desítky let trvající cestou zkušeností a překonávání omylů při její postupné kultivaci.

Prožil jsem dobu školních let v éře nejhorších režimů v naší zemi, od roku 1940 do roku 1960 a troufám si tvrdit, že mne naše školy, rodiče a prostí lidé kolem vychovali ke slušnosti a demokratickému a sociálnímu cítění. Za příčinu marasmu dnešního režimu považuji podlehnutí našich dnešních lidí egoismu, životnímu stylu preferování materiálního zisku a konzumního života a v podceňování a zanedbávání výchovy všech našich generací k úctě ke všem slušným spoluobčanům, k sociální solidaritě, ke křesťanské morálce a psaným zákonům. Považuji za dluh všech našich vlivných elit, že tento svůj úkol nejen zanedbaly a zanedbávají, ale že jsou navíc naším občanům velmi špatným vzorem. Proto je na nás všech občanech, abychom je rychle a důrazně donutili k odpovědnosti, kterou jsou nám povinny.

2 0
možnosti

Měl jsem podobný vývoj ale ta honba za majetkem, miliardami je zvlášť v atmosféře laissez-faire, trh vše vyřeší, vše soukromé, žádný stát, malé daně, nestrkejte ruce do mých kapes apod. - je přirozená a mělo se s ní počítat.

0 0
možnosti
Foto

Jsme na začátku konce.

0 0
možnosti
Foto

L89u47b79o54š 70H41e48r42o

17. 11. 2013 17:15

Nu,ač jste nezažil před listopadovou a po listopadovou eru tak vcelku je to seriozně napsané i když né se vším mohu souhlasit.Vy si ani ve snu nemůžete představit jaké to bylo jít na demonstraci vnímat tu sílu mas a cítit jednu myšlenku a jít a zpívat společně a být společně i tlučen pendrekem.;-D Dnes na to vzpomínám z úsměvem ale tehdy jsme měly strach.

1 0
možnosti
Foto

L21u10b45o19š 75H45e95r36o

17. 11. 2013 17:18

Tím chci říci že my obyčejní jsme tenkrát šly opravdu bojovat se srdcem na dlani.

0 0
možnosti

Hluboce se mýlíte. Poctiví ale "naivní" komunisté také tvrdili, že teprve další generace budou na takové morální úrovni aby tento sen bylo možno splnit. Mí potomci, kteří socialismus prakticky nezažili a nebyli špatně vychováni, považují stav, kdy bohatí a mocní kradou, za naprosto normální v souladu s lidskou přirozeností. Nějaká vzedmutí proti "nemorálnímu" kapitalismu se sice mohou dostavit, ale nebudou u nás významná. Navíc o téměř všem rozhoduje dnes kvalitní reklama, marketing, nikoliv souboj myšlenek.

0 0
možnosti

Nic, nikdy, nikde, neni na zacatku po 24 letech.

1 0
možnosti
Foto

"Vyspělé západní systémy se tvořily stovky let".

Od konce 18. stol.? Skutečně? Ještě v r. 1960 nelze ani USA, ani Francii, ba ani Velkou Británii, ani NSR považovat za demokratický stát. A Švýcarsko není tím demokratickým státem dodnes.

2 0
možnosti
Foto

Článek celkově není špatný, ale nemáte pravdu v tom, že revoluce nikdy nic dobrého nepřinesly.

2 0
možnosti

Článek je především naivní nebo tendenční.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS