Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I54v15o 15Ž24á31č60e94k

7. 3. 2014 2:53

O přetechnizovaném světě mudrovali mudrlanti už za mého mládí, tedy někdy v 70. letech, kdy byla technika v porovnání s tou dnešní celkem směšná. Já bych vzhledem ke svému věku měl být fest konzervativec, ale mně ani dnešní svět nijak zvlášť přetechnizovaný nepřipadá.

Umělá inteligence dodnes neexistuje. To, čemu se tak říká - v podstatě z marketingových důvodů, protože vědci chtějí dostávat granty atd. - je jen neumělá napodobenina. Součástí skutečné inteligence je i intuice a tu nikdo napodobit neumí, protože nikdo neví, jak funguje.

0 0
možnosti
JL

J84a22k22u41b 92L49é71d29l

6. 3. 2014 23:49

Pěkné, karma. :-) Dovolím si pár poznámek:

1) Vznik AI (ať silné či slabé) rozhodně není věc daná. Poměrně velká část problémů, které by se zdály pro AI esenciálné je pravděpodobně z hlediska výpočetní složitosti velmi obtížná (některé, jako různé varianty rozpoznávání vzorů či obrazů dokonce NP-úplné, tzn. pravděpodobně nereálné, ať už na to naházíte hardwaru, kolik chcete).

2) Nepodceňujte člověka :-) My máme na své straně sakra dlouhou evoluci (proto např. obrovské systémy lineárních rovnic budete řešit dlouho, ale obličej, i za špatného osvětlení, rozeznáte v mžiku (počítač přesně naopak)).

3) To, co popisujete v odstavci s Chalmersovou zombií, se nazývá meat chauvinism: kde beru jistotu, že ostatní lidé uvažují, a případný stroj ne? Je to proto, že ostatní lidé vypadají jako já, a mě se tak nějak zdá, že uvažuji? Kde pak beru jistotu, že třeba neuvažují jenom běloši (ostatní rasy už mi nejsou tolik podobné)? Etc. etc...

4) Programy porážející mistry světa v šachu jsou zajímavé v tom, že kdybyste řekli někomu v padesátých letech, že počítač toho bude jednou schopný a zeptali se, zda je to AI, odpověď by pravděpodobně byla kladná, ale teď, když víme, jak se to dělá, je to najednou jenom prohledávání exponenciálního prostoru silně prořezaného velice chytrými technikami. Co se týče Turingova testu, doporučuji přečíst si o prográmku ELIZA, který na základě velice jednoduchého rozpoznávání vzorů vedl "inteligentní" konverzaci. Jednoduchý algoritmus, v podmínách Turingova testu triviálně rozpoznatelný, ale je deprimující, kolik lidí na AOL mu vyznávalo lásku etc. (Turingův test požaduje, aby tester věděl, že se snaží rozlišit člověka a stroj)

0 0
možnosti
JH

J67a57n 15H97l48e10d58í69k

6. 3. 2014 22:35

konec světa bude naprosto hloupá náhoda, velmi primitivní, třeba, že nebude co do úst

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3559x
Psycholog, vědec. Mé popularizační články lze nalézt na webu K zamyšlení. Odborné publikace jsou na mém osobním webu.

Oblíbené stránky